persoonlijke waterhuishouding

Na het lezen van het verhaal over het Melamchie project is een logische vraag: maar hoe zit het dan met het water bij jullie thuis?
Wij zijn gezegend met een huisbazin die het watermanagement van haar huizen heel serieus neemt: het vult haar dagen.
Door de waterleidingen van de gemeente komt maar een paar keer per week voor een bepaalde tijd (ruim een uur) water langs.
Je moet goed op de hoogte zijn van het waterdistribueerschema om er optimaal gebruik van te maken.
Er staat geen druk op het water, dus wordt er een pompje aan de leiding gehangen om het water uit de leidingen te zuigen.~~het pompjeHet waterpunt bij ons huis wordt door de hele buurt gebruikt en er is een schema wie welke dag het water mag hebben. Op gezette dagen krijgen alle huizen op ons pleintje een beurt om hun watervoorraad aan te vullen.~~~naar het ene huis

 

 

 

 

 

 

Op dinsdag is het altijd de beurt van ons huis, dan wordt de tank onder het huis bijgevuld.~~naar de watertank onder het huis
En dan is er ook nog een dag dat de buren het water mogen gebruiken.~~de huisbazin kijkt toeEen heel geregel.
Maar dat water is bij lange na niet genoeg voor ons en de buren.
Dus hebben wij (en met ons vele anderen) een waterput naast het huis om grondwater te winnen.
Het water uit de put wordt omhoog gepompt en ondergaat verschillende bewerkingen: eerst gaat het door een serie plastic bakjes waarin schuimrubber ligt: dit is om zuurstof in het water te brengen.~~water managementOmdat het grondwater vaak helemaal niet helder is wordt het gefilterd (dat bruine, roestige ding) en daarna opgeslagen (in de zwarte plastic tank). Vandaar uit wordt het water omhoog gepompt naar het dak. Dat gebeurt ook met het leidingwater vanuit de tank onder ons huis.
Boven op het dak hebben we dus twee watertanks staan: een voor het leidingwater (de metalen) en een voor het grondwater (die van zwart plastic).Het grondwater gaat naar de douche en de wc's, het leidingwater naar de kranen.
Dat alles wordt door de huisbazin geregeld, wij behoeven ons nergens druk om te maken.
Maar toch moeten we nog heel zuinig doen met het water, want anders is het nog niet genoeg.
Vandaar dat we na het douchen het water opvangen en later gebruiken om de wc door te spoelen.
(En meer dan een emmer water per douchebeurt zit er niet in: dat bad doet alleen dienst als douchebak)~~douche water opvangenEen heel gedoe, maar we zijn allang blij dat we -met alle bovenstaande maatregelen- meestal genoeg water hebben.
Dat kunnen lang niet alle mensen in de stad zeggen.